Τι βάση έχουν οι καταγγελίες που εκτοξεύονται τα τελευταία χρόνια κατά της Τραπέζης της Ελλάδος; Αντισυστημικοί αναλυτές και ερευνητικοί δημοσιογράφοι έχουν ανακαλύψει μια συνωμοσία, ή αναλώνουν πολύτιμη ενεργεια κυνηγώντας χίμαιρες;
Η λεγόμενη «χρυσή εποχή» της δραχμής χαρακτηριζόταν, εκτός των άλλων, και από μια σειρά ελέγχων και περιορισμών στην έκδοση χρήματος από τις τράπεζες μέσω δανεισμού, που παραπέμπουν σε μια σχεδιασμένη και όχι φιλελεύθερη οικονομία.
Όταν λαμβάνονταν οι κρίσιμες αποφάσεις για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η συζήτηση ουσιαστικά δεν έγινε, καθώς τα αντεπιχειρήματα δεν ακούστηκαν. Η κρίση χρέους επιβάλλει την συζήτηση με πιο ισορροπημένο αλλά πολύ πιο βίαιο τρόπο.
Τα τοπικά νομίσματα, ή LETS (Local Exchange Tradings Systems) γνώρισαν μια περίοδο φήμης στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, υποσχόμενα να υποκαταστήσουν το ευρώ. Τι ελπίδες έχουν βάσει της ιστορικής εμπειρίας;
Ο Καποδίστριας οραματίσθηκε το πρώτο, και τελευταίο, άτοκο χαρτονόμισμα του νεοελληνικού κράτους. Οι ιστορικοί και οι οικονομολόγοι έχουν παρανοήσει αρκετές από τις πλευρές του.